BIAA

Εκδηλώσεις

4ο φεστιβάλ αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια»

Στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» θα διοργανωθεί στη Βιβλιoθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Β.Ι.Α.Α.) την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 18.30-19.30 αφήγηση με τίτλο “Ο φτερωτός όφις, η ιστορία του θεού που σύρθηκε στο χώμα των ανθρώπων”. Πρόκειται για αφήγηση μύθου των Αζτέκων στα ισπανικά και ελληνικά από τον Luis Gomezbeck , με συνεργάτη την Κ. Τασσοπούλου, φιλολογική επιμέλεια κειμένου από την Β. Ντουχάνη και απευθύνεται σε εφήβους από 15 ετών και ενήλικο κοινό

Το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια» (19-26 Μαρτίου 2017) είναι ένα πολυήμερο φεστιβάλ εκδηλώσεων που διοργανώνεται από το 2014 σε ετήσια βάση από τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον Όρος. Εμπνέεται από και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day) που γιορτάζεται από το 1990 σε πέντε ηπείρους και 40 χώρες με ένα κεντρικό θέμα κάθε φορά. Για το 2017 το θέμα είναι «Μεταμορφώσεις».

Το φεστιβάλ του 2017  με διεθνή συμμετοχή χάρη στην υποστήριξη της EUNIC Greece (European Union National Institutes for Culture) (Ελλάδα, Κύπρος, Νορβηγία, Δανία, Ισπανία, Σλοβενία) και Βέλγιο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Πρεσβείας του Βελγίου στην Ελλάδα και την Κύπρο και υποστηρίζεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Εθνικό Θέατρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της ΙΑΑ, ενώ συμμετέχουν ακόμη το ΚΕΘΕΑ Διάβαση και το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Είναι μέλος του ALL ABOUT FESTIVALS.

Οι χώροι των αφηγήσεων είναι μουσεία, (Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης) βιβλιοθήκες (Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Παιδική –Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών) πολιτιστικά κέντρα (Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων ΜΕΛΙΝΑ, Οδοιπορικό Παλιάς Αθήνας) πνευματικά κέντρα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων) ιεροί ναοί (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), πολιτιστικά στέκια (ΚΕΘΕΑ Διάβαση), νεώτερα μνημεία (Λουτρό των Αέρηδων), μορφωτικά ινστιτούτα (Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα) σχολεία (2ο ΔΣ Ταύρου).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αφηγήσεις σε μορφή 4ωρου εορταστικού αφηγηματικού Μαραθωνίου, λαϊκών παραμυθιών, ιστοριών από τη μυθολογία, τα προφορικά Έπη,  της προφορικής παράδοσης από Έλληνες και ξένους αφηγητές, όπως η Νορβηγίδα Heidi Dahlsveen, η Σλοβένα Anja Stefan, ο Μεξικανός Luis Gomezbeck, τους συντελεστές του The Telling Theatre of Denmark, τους Κύπριους Μ. Αργυρίδου, Κ. Κωμοδίκη και Γ. Τσουρή, τον Δ. Β. Προύσαλη, τον Π. Κόκκορη, ομάδες αφήγησης (Kόκκινη Κλωστή, Ήμουν κι εγώ εκεί, Παραμυθοπεράσματα, Παραμυθανθός, Υφάντρες των παραμυθιών). Ακούγονται μύθοι και ιστορίες από την αρχαιότητα από τους συμμετέχοντες διπλωματούχους ξεναγούς Ι. Βιγγοπούλου, Κ. Παπαμιχελάκη, Α. Κοσκινά  και συναξαριακές ιστορίες-βίοι αγίων από τους συμμετέχοντες ιερείς.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με προβολή ντοκιμαντέρ για τον κόσμο της αφήγησης , με την παρουσία του Βέλγου σκηνοθέτη του L. Van Lancker, διανθίζεται από παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών που εμπνέονται από τα λαϊκά παραμύθια, τους μύθους και τις ιστορίες γενικότερα και εκφράζονται μέσα από ποικίλα υλικά (Ζωγραφική, φωτογραφία, ξυλογλυπτική, κεραμικά, εικονογράφηση, σκίτσο, κατασκευές με νήμα, ύφασμα, δέρμα).

Η επιστημονική ημερίδα, («Στον κόσμο των αφηγήσεων,  των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών» 24/3) δίνει ένα ιδιαίτερο βάρος στο λαϊκό παραμύθι και την αφήγησή του ως αντικείμενα προσέγγισης και διαρθρώνεται από εισηγήσεις πανεπιστημιακών (Παν/μιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου) και ειδικών. Τα αφιερώματα αφορούν συγκεκριμένους παραμυθιακούς κόσμους (2017 ο ελληνικός κατάλογος παραμυθιών), ενώ οι τιμητικές εκδηλώσεις αναδεικνύουν τη σημαντικότητα προσώπων και φορέων που συνέβαλαν στην προβολή του λαϊκού προφορικού αφηγηματικού λόγου μέσα από την πολυετή προσφορά τους στο λαϊκό παραμύθι. Τιμώμενο «πρόσωπο» είναι για το 2017 τα μέλη της συντακτικής επιτροπής μελέτης του Ελληνικού παραμυθιού (Α. Αγγελοπούλου, Α. Μπρούσκου, Μ. Καπλάνογλου, Ε. Κατρινάκη) (το 2016 ο Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, το 2015 ο κρητικός ερευνητής Α. Χουρδάκης, το 2014 ο καθ. Μ.Γ. Μερακλής, Αποτελεί μια διεθνή πρωτοτυπία η διοργάνωση ενός πολυήμερου φεστιβάλ αφήγησης για την εν λόγω ημέρα από έναν αυτοδιοικητικό φορέα του ιστορικού και πολιτιστικού μεγέθους του Δήμου Αθηναίων.

Είσοδος ελεύθερη

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πατήστε ΕΔΩ.

Related Posts