BIAA

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μαθητές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Άγιον Όρος

Προσκυνηματική-εκπαιδευτική επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε το “Κοινωνικό Φροντιστήριο” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με συμμετοχή τριάντα μαθητών, καθηγητών και στελεχών του θεσμού. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, οι νεαροί προσκυνητές αποβιβάστηκαν για πρώτη φορά στη ζωή τους, σε Αθωνίτικο έδαφος. Επισκέφθηκαν την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, την Ι.Μ. Ιβήρων, την Ι.Μ. Σταυρονικήτα, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Πρωτάτου του Αγίου Όρους και την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

img_5305

Οι μαθητές καθηλώθηκαν από το φυσικό κάλλος του Άθωνα, θαύμασαν την αρχιτεκτονική των Μονών, είδαν από κοντά θησαυρούς της εκκλησιαστικής τέχνης αιώνων, και έμαθαν πολλά για την ιστορία αυτών των μοναδικών μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Πέραν του  εκπαιδευτικού χαρακτήρα των εξορμήσεών τους, οι εκδρομείς πήραν μια γεύση από την πνευματική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους. Ακολούθησαν το πρόγραμμα στις εωθινές και εσπερινές ακολουθίες και την τράπεζα, με αποκορύφωμα την παρουσία τους  στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής. Δεν έλειψαν και άλλες πνευματικές ευκαιρίες, όπως η συμμετοχή τους στις εσπερινές πνευματικές συνάξεις καθώς και στα ιερά διακονήματα των πατέρων των Ι. Μονών.

img_5395

Το “Κοινωνικό Φροντιστήριο”  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ιδρύθηκε και λειτουργεί για να προσφέρει αφιλοκερδώς ενισχυτική διδασκαλία σε οικονομικά αδύναμους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, και σε υποψήφιους των Πανελληνίων Εξετάσεων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ωστόσο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό φροντιστήριο. Ενδιαφέρεται και μεριμνά για την εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών, και αποσκοπεί στη μορφωτική καλλιέργεια και πνευματική ενίσχυση  του “όλου ανθρώπου”. Ανταποκρινόμενο στις πνευματικές, πολιτισμικές και κοινωνικές αναζητήσεις των μαθητών του, τους προσφέρει, εκτός από την εμπέδωση και εμβάθυνση στις σχολικές τους γνώσεις, το τελειότερο αξιακό σύστημα, υψηλά πρότυπα προς μίμηση, όραμα και νόημα ζωής.

img_5287

Related Posts