BIAA

Είπαν για εμάς

Ελεύθερος Τύπος: “Κοινωνικό φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής: Λειτουργεί πέντε χρόνια και έχει επιτυχίες”

Το έργο που γίνεται εδώ είναι πραγματικά τεράστιο. Είμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Είμαι πολύ ικανοποιημένη που μου δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθώ δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα γιατί δυστυχώς η πολιτεία μάς ξέχασε. Στα δύσκολα αυτά χρόνια δεν στηρίζει τους νέους και αυτό είναι το παράπονό μου».

Η Μαρία είναι 21 χρόνων. Μένει στο Καματερό και καθημερινά παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βρίσκεται στη «καρδιά» της Αθήνας, στην οδό Σοφοκλέους. Ένα εκπαιδευτήριο που δεν έχει να «ζηλέψει» σε τίποτε από τα μεγάλα ιδιωτικά. Που επενδύει στο μέλλον, δίνοντας ίσες ευκαιρίες στα παιδιά από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες που θέλουν και στοχεύουν στη μόρφωση.

Η Μαρία διαβάζει 8 με 9 ώρες την ημέρα. «Θέλω να περάσω στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχω την απόλυτη στήριξη των καθηγητών που εργάζονται εθελοντικά στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής. Έχω αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση μαζί τους και πιστεύω ότι το εκπαιδευτήριο όχι μόνο δεν διαφέρει από τα ιδιωτικά αλλά είναι και καλύτερο».

Η Μαρία διαβάζει 8 με 9 ώρες την ημέρα. «Θέλω να περάσω στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχω την απόλυτη στήριξη των καθηγητών που εργάζονται εθελοντικά στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής. Έχω αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση μαζί τους και πιστεύω ότι το εκπαιδευτήριο όχι μόνο δεν διαφέρει από τα ιδιωτικά αλλά είναι και καλύτερο».

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος πάνω από 30 υποψήφιοι κατάφεραν  να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. «Αυτό που είναι συγκλονιστικό είναι ότι τα παιδιά παραμένουν προσηλωμένα στο στόχο τους. Πέρυσι το ποσοστό επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν πάνω από 75%, με έναν υποψήφιο, μάλιστα, να συγκεντρώνει 19.400 μόρια. Όμως και φέτος είχαμε πολλές επιτυχίες. Ένα παιδί μάς έδωσε μεγάλη χαρά όταν κατάφερε να συγκεντρώσει 19.000 μόρια», λέει με καμάρι ο διευθυντής του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Αρχιεπισκοπής, Σεβαστιανός Ανδρεάδης.

Από το 2012

Το εκπαιδευτήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 και καλύπτει όλα τα γνωστικά πεδία της εκπαίδευσης. «Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου», λέει ο κ. Ανδρεάδης, προσθέτοντας: «Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλα τα παιδιά. Δεν μας ενδιαφέρει εάν φοράνε μαντίλα, το χρώμα τους. Όλα, είτε είναι ελληνικής είτε άλλης εθνικότητας, είναι ευπρόσδεκτα. Στην αρχή το Κοινωνικό Φροντιστήριο στεγαζόταν στη Βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής, στου Ψυρρή. Είχαμε πάνω από σαράντα μαθητές. Με τον καιρό και λόγω οικονομικής κρίσης η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, για αυτό και μεταφερθήκαμε στην οδό Σοφοκλέους». Σήμερα το εκπαιδευτήριο –άρτια εξοπλισμένο με υπολογιστές, βιβλία και όλα όσα χρειάζονται για μια σωστή εκπαίδευση– στηρίζει 320 μαθητές από την Α’ Γυμνασίου έως και την Γ’ Λυκείου καθώς και νέους που επιθυμούν να διαγωνιστούν ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Βεβαίως, τα κριτήρια που εξετάζονται για τη συμμετοχή τους είναι οικονομικά. Οι μαθητές –κυρίως της Γ’ Λυκείου– περνάνε από ένα τεστ αξιολόγησης. «Και αυτό διότι πρέπει να δείχνουν ζήλο για τα μαθήματα, να θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και να μην έχουν μεγάλα κενά στο σχολείο», σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης.

«Το ζήτημα για εμάς είναι τα παιδιά να μην αισθάνονται κατώτερα από τους συνομηλίκους τους. Εμείς συζητάμε με τους γονείς τους σχεδόν καθημερινά. Σε πολλές περιπτώσεις συνεργαζόμαστε και με τις κοινωνικές υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής και με διακριτικό τρόπο στέλνουμε πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης στις πιο αδύναμες από τις οικογένειες των μαθητών».

Εθελοντικά

Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο της Αρχιεπισκοπής οι καθηγητές, ογδόντα στον αριθμό, παραδίδουν εθελοντικά μαθήματα (και ζωής) σε μαθητές για να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους ένα καλύτερο μέλλον. Η μοναδική αμοιβή τους είναι οι επιτυχίες τους. Από το 2012 μέχρι σήμερα η Ελένη Κόντου –συνταξιούχος τα τελευταία τρία χρόνια– διδάσκει Αρχαία Ελληνικά.

Όπως λέει στον Ελεύθερο Τύπο, «ενημερώθηκα για την πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και επειδή με γεμίζει να προσφέρω στους νέους ανθρώπους, αποφάσισα να διδάξω εθελοντικά. Αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι μαθητές σέβονται το χώρο και σέβονται και εμάς. Ανοίγονται με τον καιρό γιατί αισθάνονται ότι έχουν ένα στήριγμα. Διακριτικά, συζητάμε για τα προβλήματα που τους απασχολούν στο σπίτι τους, στις προσωπικές τους σχέσεις, στην κοινωνία. Στους νέους όταν δίνεις πολιτισμό ανταποκρίνονται. Και είναι τεράστια η χαρά να εισπράττεις αγάπη και εμπιστοσύνη από αυτά». Εκτός από τη δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία οι μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου πηγαίνουν εκδρομές (πρόσφατα στην Κύπρο), συμμετέχουν σε διάφορα σεμινάρια, όπως για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

«Αν το σύστηνα και σε άλλα παιδιά; Μα, φυσικά! Η δουλειά που γίνεται εδώ είναι άψογη. Δεν βλέπω καμία διαφορά από τα ιδιωτικά φροντιστήρια», λέει η 18χρονη Κατερίνα που μελετώντας έξι ώρες την ημέρα προετοιμάζεται για τη μεγάλη «μάχη»: την εισαγωγή της στη Σχολή Φιλολογίας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Related Posts