BIAA

Σεμινάρια

Σεμινάριο Αιγυπτιολογίας

Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου (Ε.Ε.Μ.Α.Α.) διοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Μέσα από έναν κύκλο 12 διαλέξεων οι ομιλητές, ειδικευμένοι διδάκτορες αιγυπτιολόγοι, αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, θα παρουσιάσουν πτυχές του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, αρχαίας τοπογραφίας, ιστορίας της αιγυπτιολογίας και των πρώτων ανασκαφών, της αρχιτεκτονικής, τέχνης, θρησκείας, γραφής, ταφικών εθίμων.

Πιο συγκεκριμένα, οι θεματικές ενότητες είναι οι εξής:

  • ΡΑΜΣΗΣ Β

Εισαγωγή στην ιστορία, τις στρατιωτικές επιτυχίες, την οικογένεια και τις εξωτερικές σχέσεις του φαραώ που σφράγισε τον 13ο π.Χ. αιώνα.

  • ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

Η Μέμφιδα με τις νεκροπόλεις της και οι Θήβες (ανατολική και δυτική όχθη) στη διάρκεια της βασιλείας του Ραμσή Β΄.

  • ΡΑΜΣΙΔΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Πώς αποτυπώνεται η εικόνα του ιδρυτή της 19ης δυναστείας, της λεγόμενης ραμσιδικής,  του Ραμσή Β’ και των επιγόνων μέσα από τα κείμενα της εποχής

  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Αρχές και τρόποι έκφρασης της τέχνης στην αρχαία Αίγυπτο – Πανόραμα πλαστικής και ζωγραφικής ως το τέλος του Μέσου Βασιλείου.

  • Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΡΑΜΣΙΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Παιδιά, σύμβολα ή παιδιά-σύμβολα; Πρίγκιπες και πριγκίπισσες στο Νέο Βασίλειο.

  • ΤΑΦΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΟΔΟΜΙΑ

Τα μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα του Ραμσή Β’. Οι βασιλικοί τάφοι και η κοιλάδα των βασιλισσών.

  • ΠΙΣΤΗ, ΛΑΤΡΕΙΑ

Ποιος είναι ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει ο Ραμσής Β’ ως φαραώ-εγγυητή της Μαάτ, της δικαιοσύνης και ισορροπίας του σύμπαντος. Πώς ο Ραμσής Β’ διασφαλίζει τη συνέχιση της βασιλείας του και πώς αυτό αποτυπώνεται μέσα από τα τελετουργικά που προκύπτουν από τα κείμενα.

  • ΤΑΡΙΧΕΥΣΗ – ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ – Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΡΑΜΣΗ Β’

Εξετάζοντας τις μούμιες της οικογένειας του Ραμσή Β’. Πολύτιμες πληροφορίες προκύπτουν από την εξέταση των σωμάτων των μελών της βασιλικής οικογένειας του Ραμσή Β’. Τι πληροφορίες διαθέτουμε για την κηδεία ενός από τους μακροβιότερους φαραώ της Αιγύπτου.

  • ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η εξέλιξη της κατοικίας στην Αίγυπτο με έμφαση στον οικισμό των καλλιτεχνών στη Ντεϊρ ελ-Μεντίνα.

  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΓΥΝΑΙΚΑ – ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΡΑΜΣΗ Β’

Πώς είναι αρθρωμένη η κοινωνία την εποχή του μεγάλου φαραώ; Η συσσώρευση εξουσιών στον φαραώ-πατέρα του λαού. Ποια είναι η θέση της γυναίκας μέσα από τα κείμενα που έχουν έρθει στο φως στη Ντεϊρ ελ-Μεντίνα.

  • H ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΟ

Τι παραδίδουν τα κείμενα της περιόδου; Πώς επαληθεύονται οι πηγές από τα ανασκαφικά ευρήματα; Ο Ραμσής Β’ ή ο γιος του και διάδοχος, Μερενφθά είναι ο φαραώ της Εξόδου;

  • Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΡΑΜΣΗ Β’

Μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες βασιλείας στην Αίγυπτο, ο δεύτερος των Ραμσιδών παγιώθηκε στο μυαλό των συγχρόνων του, των επιγόνων του αλλά και μέχρι τη σημερινή εποχή. Ποια είναι η πρόσληψη του ρόλου του φαραώ Ραμσή Β’ σε όλες τις εποχές και πώς αποτυπώνεται αυτό μέσα από δικά του έργα αλλά και των μιμητών και θαυμαστών του.

Διάρκεια σεμιναρίου : Νοέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2015

Κόστος συμμετοχής : 55 ευρώ

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής : Τετάρτη 18:00 – 19:30

Εναρκτήρια εισήγηση : Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Related Posts