BIAA

Εκδηλώσεις

Σοφή δήλωση του Μακαριωτάτου για την Επανάσταση του 1821

Να φυλάσσουμε στην καρδιά  μας  τις αξίες και τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης και να μην τα θυμόμαστε μόνο στους εθνικούς εορτασμούς και τις επετείους, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος  Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, σήμερα  Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 κλείνοντας τις εργασίες  της  διαδικτυακής επιστημονικής ημερίδας με θέμα: «Νεότερες εξελίξεις στην έρευνα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821».

Την ημερίδα διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο του Προγράμματος των Συνοδικών και Περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά του προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος  και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και προς τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης Δρ Σεβαστιανό Ανδρεάδη γι᾽ αυτήν τη συνεργασία. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, για την παρουσία και συμβολή του στην επιστημονική ημερίδα, παρά την πρόσφατη επιφόρτιση του προγράμματός του με το υπουργικό του καθήκον, κάτι που δεν μπορούσε να γνωρίζει όταν προ μηνών ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να μετέχει ως εισηγητής στην ημερίδα.  Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος απηύθυνε έναν ιδιαιτέρως εγκάρδιο χαιρετισμό προς τους ομιλητές και τους διαδικτυακά παρευρισκόμενους  και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελληνική Επανάσταση τονίζοντας την τόλμη των αγωνιστών του 1821. Την ημερίδα συντόνισε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτησή του ότι οι αγωνιστές του 1821 πολέμησαν για να δημιουργήσουν ένα Κράτος που δεν θα μπορούσε να είναι ουδέτερο ως προς την πολιτιστική του ταυτότητα και ότι ο ρόλος της Εκκλησίας στη διαμόρφωση αυτής της ταυτότητας υπήρξε σημαντικός. Καθηλωτικές χαρακτηρίστηκαν από τους συνδεδεμένους ακροατές και οι  διαλέξεις των λοιπών εισηγητών, του κ. Μελέτιου Μελετόπουλου, Δρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης, Λυκειάρχου Ιονίου Σχολής, του κ. Γεωργίου Δίελλα, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Διδάσκοντος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, του κ. Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης, του κ. Δημητρίου  Σταθακόπουλου, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγου-Τουρκολόγου, Συνεργάτη Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που έχει φέρει στο φως η πιο πρόσφατη έρευνα, οι περισσότερες άγνωστες στο ευρύ κοινό, κέντρισαν το ενδιαφέρον των ακροατών και προκάλεσαν αίσθηση. Μετά την υποβολή καίριων ερωτήσεων, στις οποίες και οι πέντε ομιλητές ανταποκρίθηκαν με τεκμηριωμένες απαντήσεις και αναλύσεις, ο Μακαριώτατος δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του και να συγχαρεί τους εισηγητές για τις εξαιρετικές τοποθετήσεις τους.

image3

image0image2

Related Posts