BIAA

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Στην Κύπρο το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Την Τρίτη 18 Απριλίου 2017 μαθητές και καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μετέβησαν στη Μεγαλόνησο για να απολαύσουν μια αξέχαστη τετραήμερη ταξιδιωτική εμπειρία.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλάμβανε επισκέψεις σε τόπους και μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, σημαντικά μοναστήρια και εκκλησίες και γνωριμία με την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα του νησιού.

Οι εκδρομείς αμέσως μετά την άφιξή τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον ναό του Αγίου Λαζάρου, ανεγερθέντα από τον τον Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό, του οποίου ο τάφος βρίσκεται κάτω από την Αγία Τράπεζα.

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της εκδρομής, πραγματοποιήθηκε πρωινή περιήγηση στο όρος Τρόοδος.

Οι εκδρομείς απόλαυσαν την ομορφιά των δασώδους τοπίου, επισκέφθηκαν γραφικά χωριουδάκια, δοκίμασαν τους καρπούς της έφορης κυπριακής γης και τα παραδοσιακά γλυκίσματα της περιοχής.

Το μεσημέρι ξαπόστασαν στην ιστορική μονή της Παναγίας του Κύκκου. Προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού και του μουσείου του και δέχθηκαν της φιλοξενία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους με τους αγίους πατέρες της αδελφότητας και να λάβουν πολύτιμες πνευματικές συμβουλές.

Ανέβηκαν στο θρονί της Παναγίας, στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Την Πέμπτη πρώτος σταθμός της εξόρμησης στη Λευκωσίας ήταν ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, το Στρατιωτικό κοιμητήριο και ηρώο κοντά στο μοναστήρι της Μακεδονίτισσας, όπου και οι τάφοι των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Δεύτερος σταθμός τα Φυλακισμένα Μνήματα χώρος των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας, στον οποίο είχαν τάφοι κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 οι εννιά απαγχονισθέντες από τους Άγγλους.

Στη συνέχεια, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Βενετσιάνικα Τείχη και η Λαϊκή Γειτονιά με τα γραφικά σοκάκια της Λήδρας.

Το Κάστρο της Λεμεσού ήταν το αξιοθέατο που αποχαιρέτησε την όμορφή μεγάλη συντροφιά.

Η αναχώρηση των εκδρομέων για την επιστροφή στην Αθήνα έγινε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, καθώς παιδιά και καθηγητές συνομολογούσαν στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι η Κύπρος είναι ένας πανέμορφος, ευλογημένος τόπος, μήτρα του ελληνικού πολιτισμού με πανάρχαιες ρίζες που υπέστη μέσα στους αιώνες πολλά μαρτύρια δοκιμασίες.

Κατά την ώρα της απογείωσης, μια δεκαπτάχρονη κοπέλα θύμισε στους συνταξιδιώτες της τον στίχο του Σεφέρη “όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει” και η συμμαθήτρια της στο διπλανό κάθισμα του αεροπλάνου συμπλήρωσε: “και η Κύπρος πάντοτε ανοικτή πληγή”.

IMG_20170420_115959_HDR IMG_20170420_114853 IMG_20170420_110923 IMG_20170420_110707_HDR IMG_20170418_110942 IMG_20170421_133401

Related Posts