Στη διασταύρωση των οδών Αγία Ελεούσης και Κακουργιοδικείου, στην περιοχή του Ψυρρή, βρισκόταν επί Τουρκοκρατίας ο ενοριακός ναός της Αγίας Ελεούσας, που ξεχώριζε για το μέγεθος και την ιστορικότητά του. Πρόκειται για αρκετά μεγάλη, τετραγωνισμένη εκκλησία (10,5Χ10,5 μέτρα) μέσα σε ευρύχωρο αυλόγηρο-κοιμητήρι, όπου αναπαύονταν διακεκριμένοι ενορίτες.
Με τον Ιερό Ναό της Αγίας Ελεούσας συνδέονται σημαντικές στιγμές της οικογένειας του Προκόπη Μακρή, προξένου της Αγγλίας στην Αθήνα και πατέρα της διάσημης «κόρης των Αθηνών» Θηρεσίας ή Τερέζας Μακρή, συζύγου του Κυριάκου Πιττάκη. Από το «καταστιχάκι» του Προκόπη Μακρή πληροφορούμαστε πως οι τρείς κόρες του (Μαργιάννα, Κατίγκο, Τερέζα) βαφτίστηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Ελεούσας κατά το διάστημα 1794-1797 και δίπλα στην είσοδο το 1794 τάφηκε ο πατέρας του Μηνάς Μακρής, ενώ το 1799 έθαψαν τον ίδιο τον Προκόπη Μακρή.
Έταιρος σπουδαίος ενορίτης του Ιερού Ναού της Αγίας Ελεούσας, που αναπαύθηκε στον αυλόγηρό της ήταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Γερένιος ο Β΄, που εγκατέλειψε τα εγκόσμια γύρω στο 1770.
Με τους βομβαρδισμούς του πολέμου (1826-1827), η στέγη του ναού κατέρρευσε. Άντεξαν όμως και παρέμειναν στη θέση τους οι καλοχτισμένοι τοίχοι, γι’ αυτό και θεωρήθηκε το «καταλληλότερο» ερείπιο για να μετατραπεί σε «τέμενος της δικαιοσύνης». Έτσι το 1835 αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως έδρα του πρώτου Κακουργιοδικείου, λόγω της μεγάλης έλλειψης δημοσίων κτιρίων στην πρωτεύουσα του νεοπαγούς Ελληνικού κράτους (ανάλογη και η περίπτωση του “Χριστού του Κοπίδη”, που στέγασε τον Άρειο Πάγο). Για τον σκοπό αυτό οικοδομήθηκε, μεταξύ των ετών 1835-1837, το σημερινό διώροφο νεοκλασικό κτίριο, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Christian Hansen (1803-1883), χωρίς ωστόσο να κατεδαφισθεί πλήρως η εκκλησία. Το διασωθέν κομμάτι του Ιερού Ναού έως σήμερα είναι το Άγιο Βήμα.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
1. Κώστας Μπίρης, Αι εκκλησίαι των παλαιών Αθηνών, Αθήναι, 1940, σ. 35, Καμπούρολγου Δημήτριος, Μνημεία της Ιστορίας των Αθηναίων, Εν Αθήναις 1982, (Βιβλιοπωλείο Διονυσίου Νότη Καραβία), σ. 147, Σκουμπουρδή Άρτεμις, Ψυρρή, η γειτονιά των ηρώων, Αθήνα, 2006, σσ. 122-123.