BIAA

Εκδηλώσεις

Κοπή Βασιλόπιτας Βιβλιοθήκης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Β.Ι.Α.Α.)

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Βιβλιοθήκης (Β.Ι.Α.Α.) και του “Κοινωνικού Φροντιστηρίου” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β΄. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής κ. Μαίρη Πίνη, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου κ. Γιώργος Βασιλείου, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, πολιτευτές, κληρικοί και λαϊκοί. Ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι ήταν παιδιά όλων των ηλικιών από τα Παιδικά Χωριά SOS και το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης. Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις και το έργο της Βιβλιοθήκης (Β.Ι.Α.Α.) και του Κέντρου και στη συνέχεια με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της «Θεατρικής Συντροφιάς» της Βιβλιοθήκης (Β.Ι.Α.Α.) παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Η Δικαιοσύνη του Κορρεγιδόρ» από τη λαϊκή ακαδημία γραμμάτων, τεχνών & παράδοσης “Αλλοτροπία”. Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα από τη χορωδία των εκπαιδευτηρίων του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βριλησσίων και αμέσως μετά ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής ευλόγησε την Βασιλόπιτα.

Ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι συντελούν στην πνευματική εργασία της σχολής της Βιβλιοθήκης. Μίλησε για το σπουδαίο έργο που επιτελείται στο “Κοινωνικό Φροντιστήριο” και συνεχάρη τους καθηγητές που στηρίζουν τόσα χρόνια τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής.

«Σήμερα η εποχή μας είναι δύσκολη» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε: «Δεν θέλω να κάνω κάποια επίθεση απλώς σημειώνω τα πραγματικά γεγονότα. Σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση αν πρέπει να έχουμε θρησκευτικά στα σχολεία. Σε μία εποχή που γίνεται πρόταση να καταργηθεί η προσευχή στο σχολείο, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να λεγόμαστε Έλληνες, αλλά κάτοικοι της Ελλάδας, οι γονείς πρέπει να προβληματίζονται. Όλα αυτά είναι ανησυχητικά φαινόμενα. Εκείνοι που χαράσσουν αυτές τις γραμμές πρέπει να επανεξετάζουν τα πράγματα. Η Εκκλησία δεν είναι χωροφύλακας. Δεν είναι μπαμπούλας. Δε μπορεί να πάρει το βούρδουλα, όπως μερικοί φωνάζουν και βγαίνουν στους δρόμους. Η Εκκλησία πρέπει να κάνει έργο ουσιαστικό κι αυτό θέλει να κάνει κι αυτό προσπαθεί. Θέλει, όμως, και την βοήθεια των γονέων, των κηδεμόνων. Χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο Κέντρο Παιδείας Πολιτισμού & Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής τονίζοντας πως «με αυτό το κέντρο θέλουμε να εξυπηρετήσουμε παιδιά, φοιτητές, ακόμη και ηλικιωμένους».

Μιλώντας για το έργο της Αρχιεπισκοπής επεσήμανε: «Όλοι μας λένε συγχαρητήρια για το έργο της Αρχιεπισκοπής. Ενισχύονται καθημερινά 53.000 άνθρωποι. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις Μητροπόλεις. Αυτό, όμως, δεν είναι έργο της Διοικούσας Εκκλησίας. Άλλωστε δεν έχει τόσα χρήματα η Εκκλησία και αυτά που λένε είναι παραμύθια. Αυτό το έργο είναι από τους ανθρώπους που έρχονται και βοηθούν, όσο μπορεί ο καθένας».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά σε μία γυναίκα από την Πτολεμαΐδα, η οποία του έστειλε ένα γράμμα και στο οποίο περιέγραφε την συγκίνησή της για το έργο της Εκκλησίας και είχε κολλήσει στο γράμμα δύο ευρώ υπογραμμίζοντας πως αυτά τα χρήματα είναι τα μόνα που έχει και μπορεί να προσφέρει. «Αυτοί οι άνθρωποι στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Ευχήθηκε, ωστόσο, να υπάρχει όραμα και ελπίδα και εκείνοι που βοηθούν για τις τύχες του λαού να έχουν όραμα για το αύριο. «Λείπει το όραμα και το όραμα θέλει προσπάθεια, προβληματισμό και αγώνα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη τους γονείς για τα εφόδια που προσφέρουν στα παιδιά τους και για τις προσπάθειες θωράκισής τους, όπως το ότι βάζουν στις καρδιές τους Χριστό και Ελλάδα. «Αν βάζετε στα παιδιά σας Χριστό και Ελλάδα μη φοβάστε, θα έρθουν μπόρες και καταιγίδες, αλλά αυτά θα νικήσουν» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος μοίρασε σε όλους από ένα κομμάτι Βασιλόπιτα και αναμνηστικά δώρα στα μικρά παιδιά.

Related Posts